maanantai 30. heinäkuuta 2012

Ajatuksia prostituutiosta

Viimeaikoina julkisuudessa on käyty keskustelua prostituutiosta. Keskustelua tuntuvat hallitsevan vain ääripäät. Arvoihin vedoten toisessa päässä seksibisnes halutaan kokonaan vapauttaa, toisessa kokonaan kriminalisoida.

Ei liene kuitenkaan yllättävää, että vapaan seksin ilosanomaa julistavat arvoliberaalit, Raamattuun vetoavat konservatiivit ja telaketjuilla huristelevat äärifeministit eivät saa keskenään aikaiseksi kovinkaan hedelmällistä vuoropuhelua.

Itse olen maailmankatsomukseltani kristitty, mutta en edusta mitään edeltävistä linjoista.

Mielestäni prostituutio on moraalisesti väärin. En soisi kenenkään harjoittavan sitä. Se välineellistää ihmistä ja profanoi seksin kahden ihmisen välisestä rakkaudenmuodosta merkityksettömäksi lihalliseksi toimitukseksi, kertakäyttötavaraksi. Mutta se siitä.

Siinä missä pidän prostituutiota arvopohjalta tuomittavana, myös arvopohjalta pitäisin sen laillisena ja jopa vapauttaisin alaa nykyisestä. On valitettava tosiasia, että maailmassa tulee olemaan prostituutiota niin kauan kuin seksiäkin. Seksityöläiset ja sen ostajat ovat kuitenkin läheisiämme siinä missä muutkin, joten mielestäni on moraalisesti oikein pyrkiä vähentämään heille koituvia haittoja. Tässä tapauksessa helpoin tie on laillistaa prostituutio.

Laillinen prostituutio parantaa seksityöläisten turvallisuutta, vähentää tautien leviämistä ja tuo alan verotuksen piiriin. YK:n tukema AIDS-komissio antoikin hiljattain juuri näihin vedoten suosituksena seksityön laillistamisesta. Kristittyjen ja naisten oikeuksista huolestuneiden tulisi myös ottaa huomioon, että alan ollessa julkista, sen parissa toimiville on helpompi antaa niin materiaalista kuin hengellistäkin apua.

Vaikka näkemykseni prostituutiosta onkin melko liberaali, en vapauttaisi alaa täysin. Kaupallinen seksi ei saisi näkyä katukuvassa mitenkään. Ei näkyviä mainoskampanjoita tai sisäänheittäjiä. Vain pelkistetyin kirjaimin bordellin oveen kirjoitettu ”Bordelli”-teksti, jonka perusteella sisään haluava tietäisi mistä ovesta astua.

Kristillisdemokraattien ja muiden prostituutiota vastustavien tulisi mielestäni erottaa kannoissaan teon moraalinen ja juridinen tuomittavuus. Uskon että harva kristillisdemokraatti haluaisi kriminalisoida esimerkiksi alkoholista humaltumisen, tupakoinnin tai vaikka islaminuskon harjoittamisen, vaikka eivät välttämättä pidäkään niitä hyväksyttävinä.

Epämiellyttäviin asioihin on helpompi vaikuttaa jos niiden annetaan tulla esiin, sen sijaan että ne työnnettäisiin piiloon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti