maanantai 24. joulukuuta 2012

Neutraalia joulua kaikille!

Vapaa-ajattelijain liitto on tunnettu uskontojen suhteen esittämistään ”neutraaleista” kannanotoista. Viimeisin kyseisen järjestön esittämä kannanotto koskee koulujen joulujuhlia. Vapaa-ajattelijoiden mukaan koulujen joulujuhlien kuuluisi olla ”katsomuksellisesti neutraaleja”. Tätä perustellaan sillä, että Suomi on nykyään monikulttuurinen maa ja jokaisen olisi tunnettava olonsa tervetulleeksi.

Vapaa-ajattelijat vetoavat, että Suomessa on yli miljoona uskontokuntiin kuulumatonta ihmistä ja kymmeniä tuhansia muista kulttuureista tulleita. Loput noin neljä miljoonaa tulee siis Vapaa-ajattelijoiden mukaan pakottaa heidän makunsa mukaiseen ”neutraaliin” joulujuhlaan. Tämä siitäkin huolimatta, että perustuslaki turvaa jokaiselle oikeuden olla osallistumatta nykyiseen enemmistön kulttuurin mukaiseen juhlaan.

Allekirjoittaneelle jää myöskin epäselväksi, millainen tällainen katsomuksellisesti neutraali juhla sitten olisi. Mielikuvitukseni ei riitä keksimään yhtään ohjelmanumeroa, joka olisi sisällöltään niin neutraali, ettei siitä voisi joku loukkaantua. Toisia loukkaa Jeesus, toisia joulupukki ja joitakin molemmat.

Vapaa-ajattelijoiden puheenjohtaja Petri Karisma ja pappi Teemu Laajasalo väittelivät aiheesta YLE:n Aamu TV:ssä tiistaina 11.12. Väittelyn aikana Karisma mainitsee usean kerran Ranskan esimerkkinä maasta, jossa uskonnonvapautta käsitellään tavalla, johon Suomenkin tulisi pyrkiä.

Ranskassa onkin viime vuosina muun muassa kielletty uskonnollisten symbolien käyttö kouluissa, kasvohuntujen pukeminen julkisilla paikoilla ja näkyvä rukoileminenPariisin kaduilla. Tänä vuonna Ranskassa oli myös tapaus, jossa koulu lähetti oppilaansa kotiin liian pitkän hameen takia. Tämä viestitti kuulemma ”uskonnollisista arvoista ja oli siten provosoivaa”. Ranska on siis malliesimerkki maasta, jossa monikulttuurisuutta ja katsomuksellista neutraaliutta harjoitetaan kitkemällä kulttuureja, ei vapauttamalla niitä.

Tiukan väittelyn päätteeksi Karisma toteaa uskonnon olevan yksityisasia ”aivan kuten politiikka”. Tarkoittaako tämä siis, että Vaapa-ajattelijat haluavat kieltää myös itsenäisyyspäivän, YK:n päivän ja naistenpäivän viettämisen kouluissa?

Kuten pappi Teemu Laajasalo väittelyn aikana monesti toteaakin: koulujen joulujuhla on osa suomalaista perinnettä ja monille ihmisille tärkeä katsantokannasta riippumatta. Aivan kuten Suvivirsi kaikkine säkeistöineen. Niitä ei tule vesittää pienen aggressiivisen ateistiporukan takia.

Monikulttuurisuus on sitä, että monta kulttuuria elää rinnakkain sovussa - ei sitä, että julkinen tila on kulttuurineutraalia ja kulttuuria saa harjoittaa vain neljän seinän sisällä. Kulttuurien pakottaminen marginaaliin ei lisää niiden välistä dialogia vaan ennemminkin tekee niistä aggressiivisempia ja kärjistää näkemyseroja. Moni kansalainen tulee tietämättömyyttään syyttämään tästäkin Vapaa-ajattelijoiden ehdotuksesta maahanmuuttajia ja monikulttuurisuutta.

Ironisesta otsikosta huolimatta haluan kuitenkin toivottaa kaikille - myös vapaa-ajattelijoille - hyvää ja rauhallista joulua.

Stefan Holm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti